Loveparade 2010

Zaterdag 24 Juli 2010. Het beloofde een mooie dag te worden: de zon stond strak aan de hemel en alle house liefhebbers hebben zich verzameld in het Duitse Duisburg, voor het grootste buitenfeest ter wereld: Loveparade 2010.

Dat Duitsers een vreemd volk zijn, wisten we allang. Toch werden de vooroordelen bij het bezoeken van het event weer bevestigd: schreeuwende vrouwen, mannen die over de grond rollen, volle blikjes bier die naar voren worden gegooid en een liefhebber van cola die besloot om maar een “cola-douche” te nemen en de gehele fles cola over zich heen te gooien. Kortom baldadigheid ten top, heerlijk!

De route vanaf het station naar het daadwerkelijke festival terrein is lang, met diverse controles voor glaswerk. De stroom van mensen wordt zo nu en dan geblokkeerd, door hekwerken en politie agenten, om ze vervolgens na 10 minuten door te laten, om de toestroom naar het terrein wat te reguleren. Dit tot ongeduld van de vele toegestroomde mensen.

Via de Karl Lehr Strasse kwamen we op een gegeven moment bij de tunnels. De toestroom van mensen was gigantisch. Tussen de eerste en tweede tunnel in, liepen links en rechts heuvels richting hoger gelegen terrein. Deze werden middels hekwerken geblokkeerd. Sommigen werden ongeduldig, klommen over de hekken en liepen zo via de heuvels naar boven. Een eerste teken dat de doorgang te klein is voor de toegestroomde massa. Ondanks dit feit was de politie er als de kippen bij om de mensen weer naar beneden te sturen en hen het geplande pad naar de entree te laten volgen, via de volgende tunnel.

Aan het einde van deze volgende tunnel staakte de doorgang, de gehele massa kon niet verder doorlopen. Tegelijktijd bleef de aanvoer van mensen van achter ons doorgaan, waardoor de ruimte steeds kleiner werd en iedereen op een gegeven moment praktisch tegen elkaar aan stond. We zagen al dat mensen via een paal hoger opgelegen terrein opzochten, zelfs vrouwen grepen deze kans aan om de drukte te ontvluchten en op deze absurde manier hun weg naar het terrein te vervolgen. De politie kon er niets aan doen en besloot mensen bovenaan de paal naar boven te helpen, om zo te voorkomen dat men viel.

Ondertussen stonden we al ruim een uur op dezelfde plek, de sfeer werd steeds grimmiger. Steeds vaker zagen we mensen de terugweg opzoeken, daar zij er geen heil meer inzagen. Dit zorgde voor veel geduw en getrek, waardoor her en der wat kleine schermutselingen plaatsvonden. Mensen werden steeds angstiger en onrustiger. Op een gegeven moment besloten wij om de strijd op te geven en terug te gaan. Dit viel niet mee, om met 4 man terug te gaan, terwijl er 50 man bij kwamen, per stap die wij namen. Er is duidelijk niet nagedacht over een dusdanige toestroom van mensen.

We besloten om in een park iets verderop bij te komen van de drukte, toen we de eerste ambulance hoorde. Niet snel daarna volgde de tweede, de derde, de vierde… en het ging maar door. We zagen dat de weg in de richting van de tunnels volledig afgesloten was door de politie. Na wat navraag te hebben gedaan bij de politie, vernamen wij dat het evenement vanwege omstandigheden afgelast zou zijn. Toen bereikte ons de eerste berichten vanaf het thuisfront: “Tenminste 10 doden en meer dan 100 gewonden bij de Loveparade”.

Bam, klap in je gezicht, het nieuws sloeg in als een bom. Wij hoorden dat er mensen van een trap gevallen waren, waardoor massapaniek is ontstaan en veel mensen vertrapt zijn in de vlucht van anderen om zo snel mogelijk van de plek des onheils weg te komen. Deze plek is notabene een paar meter verwijderd van het punt waar wij als laatste stonden. En de massapaniek is ook kort na ons vertrek ingeslagen. Herhaaldelijk hebben wij onszelf de vraag gesteld: “Wat zou er met ons zijn gebeurd als we hadden blijven staan?” en “Hebben wij één van de omgekomenen vlak voor het drama nog in de ogen gekeken terwijl we daar stonden te wachten?”. Meer dan ooit, heeft ons gevoel ons de juiste beslissing laten nemen om terug te gaan.

Uiteindelijk zijn bij dit feest, dat de leukste en grootste editie ooit had moeten worden, 19 mensen omgekomen en 511 mensen gewond geraakt. Het is uitgelopen op één groot drama, met als gevolg dat dit de laatste editie van de Loveparade was, een logisch besluit.

Ernst

Advertisements