EK 2012: Ingrid, Henk en mijn moeder zijn er klaar voor!

Morgen is het zover: het Europees Kampioenschap voetbal. En met het Europees Kampioenschap barst in Nederland altijd het grootste volksfeest los (een uitzondering als koninginnedag daargelaten),tenminste zolang onze oranje leeuwen nog meestrijden om die felbegeerde titel.

Met het Europees Kampioenschap aanstaande, realiseer ik mij weer wat een raar volk wij Nederlanders eigenlijk zijn. Het gehele jaar door hebben we van alles te zeiken op ons kleine kikkerlandje. Dat verschrikkelijke weer, die klote files, de enorme hoeveelheid geld dat we moeten afdragen aan De Belastingdienst en al die achterlijke politici die elkaar meer lijken af te zeiken dan dat ze (juiste) besluiten nemen. Maar zodra het Nederlands elftal in actie komt, denken we daar allemaal niet meer aan en zijn we zo trots als een aap dat we Nederlanders zijn. Je merkt dit aan alles.

Bij het koffiezetapparaat en bij alle opinie/voetbal programma’s op televisie lijkt het enige onderwerp dat echt van belang is, het Nederlands elftal te zijn. Opeens zijn we allemaal bondscoach geworden en heeft iedereen verstand van voetbal, van jong tot oud en van man tot vrouw. Of we nu Huntelaar of Van Persie moet opstellen? Daar hebben we wel een mening over. We leven danwel in een democratisch land, maar er is toch echt maar één persoon die daar een besluit over kan en zal nemen. Juist ja. De echte bondscoach Bert(je) van Marwijk.

Alles in ons land kleurt oranje om onze trots te onderstrepen. De vrouwen hijsen zichzelf in de oranje Bavariajurkjes (lekker!), terwijl de mannen de oranje voetbalshirts tevoorschijn toveren. De straten waar de Henk en Ingrids van ons land wonen, kleuren bijna volledig oranje. Van huis tot huis worden oranje vlaggetjes gehangen en een enorme oranje partytent met bijbehorende barbeque blokkeert de weg. De Opel Astra’s zijn bestickerd met “Hup Holland Hup” leuzen, sjaals met dezelfde tekst liggen op de hoedenplank en op de trekhaken vind je een oranje dop terug.

En als je het nu zelf echt niet meer weet hoe je je trots moet laten blijken, dan helpen de Nederlandse bedrijven je wel aan inspiratie. Elke week knalt er een stapel folders op de mat, die op dit moment niets anders dan oranje kleuren. Zo komt Multimate voor alle bouwvakkers met de EK kluskoffer, een koffer met gereedschap + dorstlessers of ook wel bier (vooral stimuleren dat die jongens bier drinken, bouwvakkersdecolleté hebben ze toch al). Blokker heeft de oranjekleurige tuinkabouters en het EK mouwtje (kun je eindelijk net doen alsof je zelf ook een getatoeerde onderarm hebt = hip, tenminste als je de voetballer als maatstaaf van de Nederlandse bevolking neemt). Gamma heeft de oranje tuinbroek. Telegraaf komt met de EK Knaller (confetti spuit, liefst in iemands gezicht afvuren). Heineken brengt een oranje voetbal t-shirt. C1000 komt met die irritante kutvogeltjes die je overal kunt opplakken en bij Ford kun je je eigen E-Ka ontwerpen en uiteindelijk winnen (Leuk, rij je het hele jaar door voor lul).

Mijn moeder probeert het toch wat subtieler aan te pakken en ik moet zeggen met succes! Op de salontafel staat een schaaltje met oranje kleurige chocolade en rood/wit/blauwe M&M’s. Mocht er iets opgeschreven worden, dan gebeurt dat met een oranjekleurige pen. Als je op het toilet gaat zitten voor de dagelijkse bezinning, word je verwelkomt door toilet papier met een patroon van oranje gekleurde Page hondjes. Loop je de keuken in, dan zie je daar een bos oranje bloemen en een servetten houder gevuld met oranje servetten in de vorm van t-shirts. In de tuin vind je wederom oranje bloemen terug in een oranje plantenbak. Voor het huis staat een zitbankje in de kleur oranje. Lijkt niet subtiel, maar is het toch, aangezien het bankje bij het huis past en er ook na het EK prima kan blijven staan.

Maar zijn wij Nederlanders nu echt zo raar of storten de inwoners van andere Europese landen zich door het Europees Kampioenschap ook volledig in de gekte? Hijsen alle Spaanse kerels zich in een rood matador pak? Vind je op de borden die de Grieken op straat stuk gooien nu de Griekse vlag terug? Zijn de typische Engelse telefooncellen op straat nu gekleurd naar de Engelse vlag?  Bieden de Franse bouwmarkten nu Jeu de boules sets aan met blauwe ballen? Is bij de Russische huishoudwinkels nu een Poetin pop te verkrijgen die met één voet op een voetbal leunt en met een hand de Russische vlag vasthoudt? Bieden de supermarkten in Duitsland nu een speciale EK curryworst aan met een driekleurige currysaus (zwart/rood/geel) of liggen er bierblikjeskoelers met de Duitse vlag erop in de schappen? Kun je in Italië nu een speciale EK editie van de Vespa winnen of misschien wel een groen/wit/rode Ferrari?

Ik heb geen idee… Weet jij het?

Advertisements