EK 2012: Nederland – Duitsland, hoe het vanavond écht loopt…

Onze oosterburen (Duitsland, voor de niet geografisch aangelegde mensen onder ons) zijn al sinds het verlies van het Nederlands elftal tegen Denemarken bezig met het opvoeren van de spanning voor de wedstrijd van vanavond: Nederland-Duitsland. Zo meldt de Duitse krant Bildt dat Robben de “Bayern pech” meebrengt naar het Nederlands elftal, er binnen het elftal verschillende kampen zouden zijn en verschijnen her en der spotprents (zie onder). Het moet de wedstrijd beladen en onze jongens onder druk zetten. Met al die wereldsterren van ons gebeurt dat natuurlijk niet. En om nu aan alle twijfel over het Nederlands elftal in de wedstrijd van vanavond een einde te maken, zal ik hieronder eens exact aangeven hoe de wedstrijd zal gaan verlopen.

Vanavond beginnen we met nagenoeg dezelfde 11 spelers als bij de wedstrijd tegen Denemarken. Al deze spelers zijn namelijk stuk voor stuk getergd om “wraak” te nemen en die buit binnen te halen. De discussie Huntelaar of Van Persie, is niet aan de orde. Van Marwijk heeft zijn keuze voor Van Persie gemaakt en om geen gezichtsverlies te lijden, zal ook deze wedstrijd Van Persie in der basis staan. In de eerste helft gaat het spel op en neer. We gaan vol op de aanval, maar hoe getergd de 11 spelers ook zijn, we komen niet tot scoren. In de rust genieten onze jongens van een kop wonderthee, pakken ze in de tweede helft weer goed door en zijn ze in de eerste vijf minuten wederom zeer dreigend. Sneijder raakt een keer de lat, Robben schiet maar net over en Van Persie’s schot op doel wordt prachtig gered door de jonge doelman Neuer.

De Duitsers laten echter niet over zich heen lopen en ook zij kiezen voor de aanval. Helaas voor ons met resultaat. Matthijsen, hersteld van zijn blessure en dit keer in de basis gestart, heeft zijn ritme nog niet te pakken. Hij verslikt zich op een voorzet vanaf de linkervleugel en geeft Gomez net iets teveel ruimte. Juist Gomez moet je die ruimte niet geven, hij kopt raak: 0-1. Geen paniek, dit is niet erg. Dit is juist goed voor de wedstrijd. Nu gaat de echte strijd beginnen…. Net als dat Sneijder ons op het WK bij de hand nam, doet hij dat ook nu weer. Als een echte leider staat hij op. Een tegenaanval van de Duitsers wordt door een revancherende Matthijsen gestopt en hij passt de bal op Van Bommel, die hem vervolgens doorpasst aan Sneijder. We nemen de aanval over. Sneijder dribbelt het middenveld over, passeert een aantal Duitsers en ziet Neuer ver voor z’n doel staan. Hij legt aan voor een afstandsschot en schiet raak, in de rechterkruising: 1-1. Het feest barst los. Zowel in het veld, op de tribune en in alle huishoudens en cafés in Nederland. Iedereen gelooft er weer in!

Van Marwijk ziet nu zijn kans schoon om zijn stoute schoenen aan te trekken. Huntelaar erin! En niet ten koste van Van Persie, nee, die laat hij staan. Nu moeten we doorpakken denkt hij, dus vol op de aanval! Voor eens en voor altijd moet het gezeur over de spitsenpositie voorbij zijn en daar moeten Huntelaar en Van Persie met z’n tweeën voor zorgen. In de eerste instantie lukt dat nog niet. De Duitsers komen als eerste met een nieuwe aanval die dodelijk had kunnen aflopen. Daar waar Sneijder het Nederlands elftal eerst bij de hand nam, laat hij ons nu even in de steek. Een pass op Robben wordt door Khedira onderschept, die hem vervolgens doorpasst op Özil. Deze baltovenaar is behendig, weet zich langs Heitinga te wurmen en wilt de bal over Stekelenburg heen stiften. Stekelenburg, die inmiddels al wat ervaring heeft opgedaan met de stiftballetjes van Ibrahimovic in de Italiaanse competitie, heeft het door en weet Nederland van een tegendoelpunt te behoeden.

Hij gooit de bal richting de middellijn, waar deze door Van Bommel wordt aangenomen. Hij passt hem direct door op de opkomende Willems aan de linkerkant van het veld. Willems ziet geen kans langs Mertesacker te komen. Vanuit zijn rechterooghoek ziet hij Sneijder vrijstaan, die dan ook door een vernuftig hakje door Willems bereikt wordt. Op rechts ligt de ruimte, bij Robben. De Duitsers schenken namelijk niet zoveel aandacht aan Robben, die heeft toch pech. Bayern pech. En daarmee ongevaarlijk. De pass van Sneijder weet de ongedekte Robben te bereiken. Hij duikt de hoek in, terwijl Badstuber hem achtervolgt. In de hoek hapt de jonge Badstuber naar de vierdubbele schaar van Robben. Hij gokt verkeerd, waardoor Robben vrij spel heeft en de bal voor zijn gevaarlijke linkerbeen ligt…..

Van Persie staat zo’n 3 meter vanaf de penaltystip aan de linkerkant van het veld. Robben geeft een hoge voorzet af die dan ook op de borst van Van Persie belandt. Maar wat gebeurt er nu? De bal stuitert hard van z’n borst af. Wat is dit? Waar is die techniek? Iedereen in shock. Maar Van Persie ziet het goed. Hij is niet zelfzuchtig. Huntelaar komt net het 16-meter gebied ingesneld. De bal ligt panklaar voor z’n voeten en Huntelaar aarzelt dan ook geen seconde. Hij puntert de bal keihard de rechterhoek in. Van deze afstand onhoudbaar voor Neuer: 2-1. Ze doen het! De twee spitsen die eerder vijanden leken dan vrienden. Ze doen het samen! Wat een uitzinnige vreugde! Huntelaar en Van Persie omarmen elkaar en schreeuwen het uit. In Nederland gaat het dak eraf, ook daar omarmd iedereen elkaar. Bij deze stand blijft het ook. We hebben gewonnen! Gewonnen van onze aartsrivaal Duitsland..!

Vier dagen later staan we weer op het veld: Portugal – Nederland. Iedereen heeft er vertrouwen in en het land staat op z’n kop. Maar helaas. Van het eerder vertoonde florisante spel tegen de Duitsers is niets meer over. Onze jongens zijn futloos. Blikken motivatie worden uitgedeeld, maar het mag niet baten. Bij elke tegenaanval die we te voortduren krijgen, zijn we steeds net te laat bij de bal. Dit overkomt ook Nigel de Jong op randje strafschop gebied. Hij probeert de snelle Nani af te stoppen, maar is te laat bij de bal en raakt Nani vol op de enkel. De scheidsrechter fluit. Penalty. Shit. Balen kale. Cristiano Ronaldo is degene die hem gaat nemen. Hij dribbelt op de bal af en schiet hem in de linkerkruising, buiten het bereik van Stekelenburg: 1-0. Deze stand zal niet meer veranderen en Portugal knikkert Nederland uit het EK 2012. Ach, zeggen we tegen elkaar, we hebben tenminste gewonnen van de Duitsers….!

Advertisements